Vær kritisk, med George Gooding

Share this post

En historie om kosmonauter i gult og (litt) blått

georgegooding.substack.com

En historie om kosmonauter i gult og (litt) blått

Kampanjen for å kle alt i gult og blått i støtte til Ukraina har dannet en bekreftelsesfelle der alt som er i gult og blått tas til inntekt for kampanjen.

George Gooding
Mar 21, 2022
7
Share this post

En historie om kosmonauter i gult og (litt) blått

georgegooding.substack.com

På Lørdagsrevyen 19. mars 2022 fortalte NRK om ankomsten av russiske romfarere til den internasjonale romstasjonen. I løpet av et 100 sekunder langt innslag forklarer reporter Louise Scharff Thommessen nyhetsverdien av dette til deres ca. 600 000 seere:

Det som vekker oppsikt er fargene på draktene deres. De tre kosmonautene hadde på seg gule drakter med blå striper, fargene til det ukrainske flagget. Kosmonautene sier ikke at fargevalget er politisk motivert, de sier de hadde mye gult stoff til overs. Andre mener det neppe er tilfeldig.

NRK videreformidlet en sak som hadde tatt runden i internasjonale og norske medier, at tre russiske kosmonauter visstnok hadde ankommet den internasjonale romstasjonen ikledd gult og blått som en støttemarkering for Ukraina.

Aftonbladet i Sverige beskrev det slik: «"Kosmonautkuppen" mot Putin blev en jättesnackis».

The Guardian, BBC og mange andre nyhetskilder i utlandet hadde denne saken, det samme hadde VG, Dagbladet og ABC Nyheter i Norge i tillegg til NRK.

Hadde det ikke vært fint om modige russiske romfarere viste Putin fingeren fra verdensrommet ved å profilere seg i ukrainske farger?

Det er litt uklart hvor denne fremstillingen begynte, men det kan se ut som den begynte der hvor mange «gode» saker begynner, nemlig på Twitter.

En eller annen har sett på den russiske ankomsten ved romstasjonen og lagt merke til de gule draktene og tenkte at kanskje dette har sammenheng med krigen i Ukraina.

Forskjellen mellom en tilfeldig person på Twitter og nyhetsmediene skal dog være at sistnevnte sjekker opp i om en teori stemmer før de sprer den over hele verden.

Kritiske øyner og fem minutter avslører mye

Det første jeg gjør i situasjoner som denne er å sjekke hva andre mediekritikere har sagt om saken. I dette tilfellet sjekket jeg hos Glenn Greenwald på Twitter, og der fant jeg denne tråden:

Twitter avatar for @ggreenwald
Glenn Greenwald @ggreenwald
Both @thetimes and the @guardian published articles today claiming Russian cosmonauts, in a display of great bravery, chose to wear the Ukrainian colors to protest the war. Read this thread and decide if it’s true. https://t.co/a8PD8AUSUa
Twitter avatar for @NeoPagliacci
Perfect Sweetie Pagliacci (Devilish!) @NeoPagliacci
this is embarrassing. @thetimes literally just forced a political statement onto these cosmonauts, they've worn this uniform before lmao https://t.co/b5TdrE2cJ1
5:35 PM ∙ Mar 19, 2022
3,743Likes1,170Retweets

Veldig kjapt kommer det frem en del aspekter ved saken som tilsier at fremstillingen ikke stemmer.

Hvordan ser de for seg at draktene ble til?

Alle som vet noe grunnleggende om romfart vet at ingenting er tilfeldig ved hva romfarere har med seg og på seg under en tur ut i verdensrommet. Alt av utstyr er nøye planlagt lang tid i forveien og det er ikke bare å slenge noe med seg. En drakt som dette er heller ikke noe som bare oppstår på 1-2-3, den må produseres profesjonelt.

Når man ser på innslaget til NRK og andre medier blir det smertelig tydelig at ingen av journalistene har tenkt på det mest banale som er nødvendig for at det de hevder skal være sant.

Draktene må ha blitt produsert av noen, dette må ha blitt planlagt god tid i forveien; det er ikke slik at man sier «Abrakadabra!» og så dukker slike drakter opp.

Er man journalist kunne man for eksempel sjekket opp i andre oppdrag disse romfarerne har vært på og om de har hatt på seg disse gule draktene tidligere.

Draktene er fra 2014 eller tidligere

Med noen kjappe Google-søk havnet jeg på en tysk nettside som heter Spacefacts som tydeligvis er drevet av noen ildsjeler som elsker romfart. Her finner man kjapt ut at disse russiske romfarerne var på ISS-oppdrag nummer 40 tilbake i 2014.

Her finner man samme romfarer avbildet ikke bare én men to ganger med nøyaktig samme drakt – i 2014.

life onboard

Det tok meg mindre enn fem minutter å finne ut dette, så hvorfor klarte ingen av journalistene og redaksjonene i internasjonal og norsk presse dette?

Bare sjekk Instagram, da vel!

Selv om journalister er for late til å forlate sosiale medier, kunne de funnet disse bildene fra 2021 og 2014 bare ved å oppsøke Instagram-profilen til den mest fremtredende av kosmonautene:

olegmks
A post shared by Oleg Artemiev (@olegmks)
olegmks
A post shared by Oleg Artemiev (@olegmks)

En videre sjekk av Instragram-en til Oleg viser en veldig patriotisk russer som blant annet stiller seg foran flagget til det russiske flyvåpenet, som kan muligens gi oss noen alternative forklaringer på hvorfor de ønsket seg gule og blå drakter:

File:Flag of the Russian Air Force.svg

Draktene ble beviselig ikke laget de siste ukene i sammenheng med krigen i Ukraina, og dersom man utvider sitt bevisreportoar fra «drakten er jo gul og blå!» ramler masse annen informasjon inn som tilsier at dette er særdeles lite sannsynlig.

Det er ikke akkurat «rocket science» innenfor journalistikk å gjøre sånne enkle faktasjekker, men her har vi altså hundrevis eller tusenvis av journalister verden rundt som ikke «klarer» det.

Mange bekker små avslører dårlige holdninger

Enten så har de ikke hatt lyst til å ødelegge for en god historie og ble så revet med at de ikke tenkte over problemene med historien – eller så vet de at den er usann men sprer den likevel.

Grunnen til at tilsynelatende fille-saker som denne faktisk er viktige er at det avslører måten journalistene over hele verden forholder seg til faget sitt og til fakta generelt.

Hvis de er villige til å spre saker som denne med de beste av intensjoner, hva annet er de også villige til å spre som de enten vet er usant eller som de ikke vil vite om er sant?

Når man får en lang liste med sånne små «for godt til å sjekke»-saker, så dannes plutselig en befolknings forståelse av en historisk hendelse basert på «hvite løgner».

– Noen ganger er gult bare gult, siterer NRK den russiske romfartsorganisasjonen Roskosmos i en oppfølgende notissak hvor formålet helt opplagt er å fremstille russerne som virkelighetsfornektende.

Men i denne saken er det altså russerne som snakker sant, ikke NRK. Er ikke det litt kleint for journalister som er så opptatt av å påpeke hvor mye Putin lyver, og hvordan russerne sprer løgnaktig propaganda?

Med falske nyheter skal russisk propaganda fordrives? Do better.

Jeg har bedt en rekke NRK-medarbeidere som medvirket til innslaget på Lørdagsrevyen om forklaring på hva de foretok seg for å sjekke at vinklingen de valgte å kopiere fra alle andre faktisk har noe for seg. De har valgt å ikke svare.

For å støtte og følge med på flere mediekritiske avsløringer som denne, bli abonnent!

Share this post

En historie om kosmonauter i gult og (litt) blått

georgegooding.substack.com
Comments
TopNewCommunity

No posts

Ready for more?

© 2023 George Gooding
Privacy ∙ Terms ∙ Collection notice
Start WritingGet the app
Substack is the home for great writing