NRK og VG fremmer spekulasjon om 6. januar-kobling til FBI-ransakelsen av Trump
USA-ekspert Sofie Høgestøl bruker NRK og VG som mikrofonstativ for ønsketenkning om at FBIs ransaking av Trump er del av 6. januar-etterforskningen.
Nesten samtlige medier i Norge og USA mener gårsdagens ransakelse av Trumps bolig i Florida er forbundet med uriktig oppbevaring av graderte dokumenter.
NRK har andre tanker:
I flere måneder har Trumps rolle i stormingen av Kongressen 6. januar i fjor blitt gransket i en rekke høringer. USAs justisdepartement etterforsker nå ekspresidenten aktivt for rollen han hadde i stormingen. Det ser allerede ut til at de har en del bevis. Nok til å begrunne en ransaking av Trumps eiendom.
I løpet av fire setninger leverer NRK ren spekulasjon om tre ting:
at justisdepartmentet etterforsker Trump for stormingen av Kongressen
at de har en del bevis i en slik sak
at slik bevis har vært nok til å begrunne ransakingen
Alle tre er ikke-dokumenterte påstander. Førstnevnte er basert på spekulasjoner som løper ut fra opplysninger i amerikanske medier om at føderale etterforskere har stilt spørsmål om Trumps atferd 6. januar. Det betyr ikke nødvendigvis at Trump er under etterforskning. De andre to påstandene hekter seg bare på denne første påstanden.
Det blir tydelig at denne spekulasjonen kommer fra Høgestøl:
– En ransaking krever at man har en skjellig grunn, og dermed en del bevis fra politiet. Det viser at vi er inne i en ny fase av etterforskningen som da også inkluderer Trump, forklarer Høgestøl.
Høgestøl er overbevist om at ransakingen er en del av 6. januar-etterforskningen, til tross for at ingen anerkjente medier sier dette ennå.
Hun sier noe lignende til VG:
For Høgestøl er det spesielt ett spørsmål som blir viktig fremover:
– Denne FBI-etterforskningen som utvikler seg nå: Er den begrenset til anklagen om at han har oppbevart graderte dokumenter i sitt eget hjem, eller er det første steget i en større og mer omfattende etterforskning mot Trump?
Også i VG kommer påstandene om at Trump er under etterforskning for stormingen av Kongressen:
Sent i juli ble det bekreftet at Justisdepartementet i USA etterforsker Donald Trumps handlinger og forsøk på å omstøte valgresultatet i 2020.
Dette inkluderer også Trumps rolle i stormingen av kongressen 6. januar 2021.
Washington Post viser til fire kilder som bekrefter etterforskningen. Spesielt presidentens samtaler og telefonlogger skal være av interesse.
Justisdepartementet har aldri bekreftet at de etterforsker Trump. Kildene til Washington Post bekrefter heller ikke etterforskning av Trump, men at etterforskere har stilt spørsmål relatert til Trump, som ikke er det samme.
Aftenposten har et litt annet syn:
Mandagens aksjon ser ikke ut til å være direkte relatert til 6. januar, men snarere til en annen sak som omhandler Trumps håndtering av graderte dokumenter.
Ingenting per nå utelukker at ransakelsen kan ha noe med 6. januar-etterforskningen å gjøre, men det finnes per nå heller ingenting som tilsier dette.
Matt Taibbi skriver godt om hvordan denne form for ønsketenkning om at Trump er i ferd med å bli satt i fengsel preget hele hans presidentperiode, og har stadig vært feil. Trump har aldri vært gjenstand for en kriminell rettsprosess og har aldri blitt dømt for noe kriminelt.
Taibbi påpeker at antagelser om at føderale myndigheter hadde alt på stell i forbindelse med etterforskningsgrep mot Trump-medarbeidere har tidligere vist seg å være feil.
En FBI-jurist har blitt dømt for å ha endret på et dokument som ble brukt til å skaffe tillatelse til overvåkning av tidligere Trump-medarbeider Carter Page, som de ville sjekke om var en hemmelig agent på vegne av Russland. Endringen han gjorde var å justere ordlyden i en e-post fra CIA som konstaterte at Page var en kilde for dem overfor russerne slik at det så ut som CIA sa at Page ikke var det. Page fikk deretter sin kommunikasjon overvåket i mange måneder.
Høgestøl bruker samme type antagelser igjen her:
– Det er svært krevende å få en dommer til å godkjenne en sånn type ransaking […] En ransaking krever at man har en skjellig grunn, og dermed en del bevis fra politiet.
En må nesten håpe at Høgestøl har rett, denne gangen.
Men bør NRK og VG lage nyhetsartikler basert på ønskene og antagelsene til en «USA-ekspert»?
PS: NRK avslører litt hvor dypt de er inne i Demokratenes mytiske forestilling av 6. januar i en tidligere relatert sak hvor man hevder at Trump er under etterforskning:
En rekke kilder bekrefter overfor Washington Post og The New York Times at vitner er spurt om Donald Trumps rolle i stormingen av Kongressen 6. januar 2021. Deltakerne der forsøkte å stanse godkjenningen av valgresultatet med makt. Minst sju mennesker mistet livet.
Tidligere har NRK gjentatt at fem døde i forbindelse med stormingen, men nå er det blitt syv! Mellom april og august 2022 har altså NRKs fasit på antall dødsfall forbundet med stormingen økt med to stykker, snart to år etter det skjedde.
Wikipedia avslører at det bare var én person som faktisk døde den dagen: en kvinnelig Trump-tilhenger som ble skutt på kloss hold inne i Kongressen. Resten av dødsfallene man assosierer med stormingen er senere selvmord blant politifolk som var der, eller andre dødsfall som skjedde utenfor Kongressen den dagen men som har blitt erklært naturlige dødsfall.
Minst sju. Kanskje NRK tryller fram noen fler innen utgangen av året?